Nydelige grove surdeigsboller med solsikkefrø


Her er et forsøk å lage brød etter inspirasjon, så veildening blir noe upresis.


Min fremgangsmåte:


1. Mate romtemperert surdeig fra Idun:


Løs 50 gr mel (sammalt+rug fin) i 60 ml vann (lunt), så legg til ca 90 gr idun surdeig og bland dette godt. La det stå i romtemperatur i ca. 2-3 timer (jeg tror at dette kan droppes om man bruker Idun sin surdeig).

2. Løs matet surdeig fra punkt 1 og ca. 5 gr fersk gjær (kan droppes) i ca 500 ml vann

3. Bland mel og frø og så tilsett den i vannet:

150-200 gr grov rug, 

150-200 gr sammalt spelt, 

ca. 400 spelt fin

ca 1-2 dl stor havregryn

ca 2 dl solsikkefrø

Bland godt med teskje. Om deigen blir alt for løst, reduser vannet i punkt 4, blir det tungt å blandet og mye tørt mel - følg 4 presis eller legg enda litt til vann.

4. Løs ca. 1-1,5 ts salt ca. 1 ss sirup/honning i ca. 100-150 ml lunt vann. Tilsett vannet til deigen i punkt 3. 

5. Bland deigen godt med mikser (deigkrok) - deigen er ganske løs, ingen problem å kjøre den, men den leker ikke. ca. 8-10 min til deigen bli gjevt.

6. Dekk med lokk, hev ca. 30 min på kjøkkenbenk, så i kjøleskapet til neste dag, minst 8 timer. 

7. 2 timer før baken bollen skal stå på kjøkkenbenk. 

8. Forvarm ovn til 225 grader. Deigen tas ut forsiktig på en godt melet bord og dras forsiktig til en avlangt form. Bruk litt mel på fingre og eventuelt over deigen, var forsiktig for å ikke ødelegge boblene. Del opp i ca. 18 deler. Form delene litt og legg dem på 2 brett, 15-18 min med 225 grader. Boller har hull-lyd når du banker på bunnen.

9. Avkjøl på rist.

Kommentarer